خانه چهل گره

House of 40 Knots

گزارش خطا

خانه چهل‌گره، ساختمانی مسکونی است که در یکی از مناطق متوسط تهران ساخته شده است. این ساختمان دارای ۵ طبقه و ۱۰ واحد مسکونی کوچک است که برای قشر تحصیل‌کرده، با درآمد متوسط و کم طراحی شده است. این طرح سعی دارد نشان دهد که معماری محصول مصالح گران‌قیمت و یا تکنولوژی پیشرفته ساختمانی نیست و اقشار مختلف جامعه، حتی با بودجه‌های اندک، می‌توانند از مزایای معماری فکرشده بهره‌مند شوند.

برچسب ها
برچسب ها :
تهران جایزه معمار مسکونی آپارتمان معماری جمهوری اسلامی معمار 93 علیرضا مشهدی‌میرزا خانه چهل گره حبیبه مجدآبادی دفتر معماری حبیبه مجدآبادی دفتر معماری علیرضا مشهدی میرزا House of 40 Knots

تیم پروژه

کارفرما | بهره‌بردار :

علیرضا زاهد

طراح فاز دو :

محمدرضا طوافی، پرستو نوروزی، مانی شعبان ‌زاده، زهرا پورهادی

ارائه :

نگار نظر، حمید زین‌ ساز

تیم طراحی | همکاران پروژه :

مانی شعبان زاده، حمید زین‌ ساز، زهرا پورهادی، محمدرضا توفی، پرستو نوروزی، نگار نظر

اطلاعات کلی

سال : 1391-1393
دوره تاریخی : جمهوری اسلامی
کاربری : مسکونی، آپارتمانی
مساحت پروژه : 1370 مترمربع
آدرس : ایران، تهران، ستارخان، خیابان حبیب الهی، خیابان نرکه ای، کوچه احمد زاده

شرح

این ساختمان که طرحی پیچیده دارد، با روش‌های اجرایی مختص خود، با هزینه کم و نیروی کار ساده به اجرا درآمده است و به موازات طراحی ساختمان، روش‌های اجرایی نیز خاص طرح تدوین شده‌اند. طراحان ساختمان بر این باورند که در کشوری مانند ایران، با تکنولوژی متوسط اجرایی و نیروی کار غیرمتخصص، می‌بایست روش‌های اجرایی ابداعی مختص پروژه ایجاد شوند تا پروژه بتواند خود را با شرایط اجرایی بومی تطبیق دهد و نتیجه مورد نظر طراحی، بدون کمترین آسیب به طرح حاصل شود.

در این پروژه، طراحی حجم و پوسته خارجی با خلق شیوه اجرایی آن همراه بوده است؛ روشی که اجرای بافته آجری پیچیده را، با تکیه بر امکانات موجود میسر کرده است. این روش شباهت‌هایی به روش بافت فرش دارد؛ در فرشبافی، یک یا چند نفر پشت دار قالی می‌نشینند و فرش را می‌بافند و شخصی نقشه را برای آنها می‌خواند، این نقشه‌خوانی با ریتم و آهنگ خاصی صورت می‌گیرد و شخصی که نقشه را می‌خواند، لزوما فرشبافی نمی‌داند و نیازی نیست از کلیت طرح مطلع باشد. در خانه چهل‌گره نیز، یک کارگر ساده پشت میلگردهایی که به عنوان استراکچر آجرها تعبیه شده‌اند، می‌نشیند و آجرهایی را که از قبل سوراخ شده‌اند، درون میلگردها قرار می‌دهد. ترتیب و چگونگی قرارگیری آجرها در دستورالعملی قید شده که توسط شخص دیگری خوانده می‌شود. در این دستورالعمل، ردیف‌های مختلف آجرها شماره‌گذاری شده‌اند و به عنوان مثال، مشخص است در ردیف هفتم از سمت راست، یک آجر برجسته، سه آجر مجوف یا توخالی و یک آجر برجسته کار می‌شود و به همین ترتیب، آجرها بر اساس دستورالعملی که قبلا توسط تیم طراحی، بر اساس طرح نما تهیه شده است، ردیف به ردیف، داخل میلگردها قرار می‌گیرند. با این روش، بافت پیچیده آجری توسط دو کارگر ساده قابل اجرا است، بدون نیاز به اینکه مجری بر پیچیدگی‌های طرح واقف و از نتیجه نهایی مطلع باشد.

از ویژگی‌های متد اجرایی خانه چهل‌گره، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

ـ توجه به پتانسیل ارزان‌بودن نیروی کار در ایران

ـ استفاده از کارگر ساده و غیرمتخصص

ـ ایجاد روشی ساده و قابل درک برای کارگر ساده

ـ در نظر گرفتن بودجه محدود پروژه در تعیین روش اجرا

ـ ترجمه نقشه‌های پیچیده فاز دو به دستورالعمل و زبانی ساده و قابل فهم برای مجریان

ـ قابلیت اجرای حجم بالایی از نما، توسط دستورالعملی واحد و در زمان پیش‌بینی شده

ـ در نظر گرفتن جایی برای خطاهای احتمالی مجری نما (خطاها بخشی از ارزش طرح هستند، همان‌طور که خطا در فرش دستباف، از ارزش کار دست کم نمی‌کند)


مشاور فاز دو: محمدرضا طوافی

ترسیم فاز دو: پرستو نوروزی

شاپ‌ دراوینگ و طراحی فاز دو: مانی شعبان ‌زاده، زهرا پورهادی

گرافیک و ارائه: نگار نظر

سه‌ بعدی کامپیوتری: حمید زین‌ ساز